GRIEP van Hoedekenskerke
Het Zeeuwse geslacht Griep doet in Hoedekenskerke voor het eerst van zich spreken

 
 

 

 

 

 

  Rond 1630 moet ergens in Zeeland of in Vlaanderen ene Adriaen Griep geboren zijn.

Wat we van hem weten is dat hij en zijn vrouw 'paaps' zijn en in 1666 te Hoedekenskerke in Zeeland een zoon krijgen. Waar hij vandaan komt blijft vooralsnog een raadsel.

Meer is bekend over het nageslacht van deze zoon. Dat zijn er tot nog toe meer dan duizend, door heel Nederland en daarbuiten.

 
 

DE  STAMVADER

 
 
  Jan Adriaense Griep (1666-1726)
Vooralsnog de stamvader der Zeeuwse Griepen

Jan Adriaense Griep wordt, zoals uit een aantekening in de kantlijn in het doopboek van de Nederlands Hervormde Gemeente blijkt, op 8 september 1666 te Hoedekenskerke geboren. Over zijn ouders is weinig meer bekend dan dat ze Adriaen Griep en vermoedelijk Adriaentje Paeuw (Paulusse) heten en dat ze het Rooms-Katholieke geloof aanhingen.

"Jan Adriaense Griep is op den 8 September
1666 geboren,
maar hier in
de gereformeerde kerke niet gedoopt om
dat sijn ouders
paaps waren"

 
  Zijn geboorte is kennelijk pas jaren later, bijvoorbeeld toen Jan Griep zich bij de Hervormde Kerk aansloot, alsnog in het doopboek bijgeschreven. Wat dit precies over zijn ouders zegt is niet duidelijk. Woonden ze al langer in deze streek en hebben ze hem alleen niet Hervormd laten dopen, of kwamen ze kort daarvoor van elders -- in Zeeland of Vlaanderen -- aangevaren? Hoedekenskerke ligt immers aan een druk bevaren vaarwater. Het zal moeilijk zijn deze vraag ooit nog te beantwoorden, want oudere kerkboeken zijn helaas verloren gegaan.

Jan trouwt op 27 januari 1694 met Cornelia Abrams Verschure, gedoopt te Hoedekenskerke in 1673 als dochter van Abraham Cornelisse en Pieternella Cornelisse, die twee weken later hun eerste van zes kinderen ter wereld zal brengen. Het gezin woont steeds in Hoedekenskerke. Cornelia overlijdt er in 1722 en Jan op 1 oktober 1726. Zie voor een uitgebreider verslag van zijn levensloop: Jan Adriaense Griep (1666-1726).

 
 

DE TWEEDE GENERATIE

 
 
  Van de zes kinderen van Jan en Cornelia zijn er maar twee waar meer van bekend is dan naam en geboortedatum. Dat zijn hun derde zoon Abram en tweede dochter Pieternella. Wellicht zijn hun andere vier kinderen jong gestorven.
 
  • Abram Griep (1697-..) trouwt in 1727 met Johanna de Bats. Ze wonen te Hoedekenskerke, Johanna is er winkelierster en Abram schipper, en krijgen er acht kinderen. In 1746 wordt hun jongste kind geboren en in 1749 staat zijn vrouw Johanna als weduwe te boek; Abram zal dus rond zijn 50e zijn overleden.
  • Pieternella Griep (1699-1755) trouwt in 1727 met Pieter Bonneau, timmerman uit het Vlaamse Belle (nu Bailleul in Noord-Frankrijk). Ze krijgen, te Hoedekenskerke, vier kinderen. Pieternella overlijdt er op 55 jarige leeftijd.
 
 

DE DERDE GENERATIE

 
 
  De schipper Abram Griep en zijn vrouw Johanna de Bats zorgen te Hoedekenskerke voor een volgende generatie Griepen. Ze hebben acht kinderen: Cornelia (overlijdt ongehuwd op 25-jarige leeftijd), Kornelis (overlijdt als kind), drie zoons en twee dochters die allen trouwen en kinderen krijgen, en tenslotte Pieter waarover weinig bekend is.

Zoon Jan (*1729) trouwt en blijft te Hoedekenskerke wonen. Twee jongere zoons vinden allebei een andere plaats om er het schippersvak te gaan uitoefenen.

 
  • Jan Griep (1729-..) trouwt in 1754 te 's-Heer Abtskerke met Pieternella Jansze Vermeulen uit Nisse. Het gezin woont te Hoedekenskerke en krijgt er tien kinderen.
  • Adriaan Griep (1736-1792) trouwt rond 1759 met Neeltje Remeijn. Ze wonen te Ellewoutsdijk en krijgen twee zoons. Na haar overlijden hertrouwt Adriaan in 1768 met Johanna Wissekerke. In 1777 verhuist het gezin naar Yerseke, waar Adriaan het overzetveer op Gorishoek, op het eiland Tholen, gaat exploiteren.
    Zie voor hun verder wedervaren de pagina:
    <GRIEP OP YERSEKE>
  • Cornelis Griep (1737-1797) trouwt met Johanna Steketee uit Borssele en in 1763, na haar overlijden, met haar oudere zus, de weduwe Jacoba Steketee. Rond 1770 verhuist het gezin naar Hansweert (onder Kruiningen) waar Cornelis beurtschipper wordt van Kruiningen op Middelburg.
    Zie voor deze familie de pagina:
    <GRIEP OP HANSWEERT>.
 
 

DE VIERDE GENERATIE

 
 
  De vierde generatie Griep op Hoedekenskerke, dat zijn de tien kinderen van Jan Griep en Pieternella Vermeulen. Van zes van hen is weinig bekend, alleen van de oudste en de jongste twee weten we meer.
Wel lijkt het er op dat het geen schippers meer zijn. Drie van hen vertrekken naar naburige dorpen landinwaarts, en Cornelis, die te Hoedekenskerke achterblijft, verdient zijn brood als dagloner.
 
  • Jan Griep (1756-..) trouwt in 1785 in ’s-Heer Abtskerke met Tannetje Fortse. Ze wonen te 's-Gravenpolder en krijgen er zes kinderen.
  • Adriaan Griep (1758-1807) trouwt met Maria Hoekman uit 's-Gravenpolder. Ook zij gaan daar wonen en krijgen er in elk geval twee kinderen.
  • Cornelis Griep (1762-1823) trouwt in 1788 te Hoedekenskerke met Janna Schipper uit Baarland. In dat jaar doet hij ook belijdenis in de Nederlands Hervormde kerk. Ze krijgen twee dochters. Cornelis zijn beroep wordt afwisselend genoteerd als arbeider en dagloner.
  • Johannes Griep (1773-1845), roepnaam Janus, trouwt in 1797 met Jacoba Schipper uit Baarland. Het gezin gaat daar ook wonen en krijgt er twee kinderen.
 
 

DE VIJFDE GENERATIE

 
 
  Van de vijfde generatie Griepen na Jan Adriaenszoon wonen er nog maar weinig  in Hoedekenskerke, wellicht alleen de beide dochters van Cornelis Griep en Janna Schippers. De overige nazaten zijn ondertussen in Hansweert, Yerseke, Baarland, 's-Gravenpolder en Heinkenszand te vinden.

In deze laatste plaats wonen Adriaan Griep en Maria Hoekman. Van hun oudste zoon Jan is het volgende bekend.

 
  • Jan Griep (1791-1816) wordt geboren te ’s-Gravenpolder op Tweede Kerstdag 1791. Hij trouwt in 1814 te 's-Heer Arendskerke met Elisabeth Koole. Daarvoor, in 1813, was hij landbouwersknecht te Kloetinge, later is zijn beroep schipper. Ze wonen te Heinkenszand. Als hij er op 17 augustus 1816 op 24-jarige leeftijd overlijdt is zijn zoon Adriaan net vier maanden oud en moet zijn dochtertje Johanna Pieternella (dat jong sterft) nog geboren worden. Elisabeth Koole hertrouwt later met Jan Matthijsen.
 
 

DE ZESDE GENERATIE

 
 

 

De aanwezigheid van Griep in Hoedekenskerke duurt desondanks nog enkele generaties voort. Dat komt doordat Adriaan Griep uit Heinkenszand er terugkeert.

 
  • Adriaan Griep (1816-1881) is de kleinzoon van de in 1768 naar 's-Gravenpolder vertrokken Adriaan Griep. Hij is in 1816 te Heinkenszand geboren en trouwt er in 1841 met de dienstmeid Maria Rooze uit Kortgene. Zijn beroep is boerenknecht. Ze wonen te Hoedekenskerke en krijgen er twee kinderen. Later vertrekken ze weer naar 's-Gravenpolder en krijgen daar nog een zoon.
 
 

DE ZEVENDE GENERATIE

 
 
  De twee in Hoedekenskerke geboren kinderen overlijden als ze respectievelijk anderhalf en een half jaar oud zijn. Alleen hun jongste kind groeit op tot volwassenheid.
 
  • Adriaan Griep (1854-..) trouwt in 1875 met Hendrika Stroosnijder uit 's-Gravenpolder. Ze wonen te 's-Gravenpolder en krijgen er zes dochters.
 
 

DE ACHTSTE GENERATIE

 
 
  De zes dochters van Adriaan en Hendrika vormen de achtste generatie Griepen in Hoedekenskerke en de plaatsen daaromheen. Ze vertrekken één voor één, met als laatste Elisabeth (1884-1927).
 
  • Maria (1876-1948) trouwt in 1903 met Dirk Toorenaar, vertrekt naar Kloetinge en overlijdt daar in 1948.
  • Klazina (1877-1941) trouwt in 1901 met François Johan Meloen en vertrekt naar Krabbendijke. Beiden overlijden daar kort na elkaar in 1941.
  • Adriana (1879-..) emigreert in 1907 met het schip de 'Potsdam' vanuit Rotterdam naar Amerika. Haar bestemming is Garfield in New Jersey.
  • Johanna (1881-1980) woont in Goes en werkt als inpakster bij een zaadhandel. Ze overlijdt er in 1980, 98 jaar oud.
  • Elizabeth (1884-1927)  trouwt in 1902 met de landbouwer Christiaan den Dekker en woont te Hoedekenskerke. Ze overlijdt in 1927 te Goes en haar man in 1943 te Norg.
  • Neeltje (1888-1956) trouwt in 1920 met Johannes Reijnhout, wachter bij de Spoorwegen. Na diens overlijden hertrouwt ze in 1935 in 1941 te Utrecht met Cornelis Adrianus van de Wijngaard. Ze overlijdt in 1956 te Soest.
 


Het getijdehaventje van Hoedekenskerke; rond 1980

Terwijl de naar andere delen van Zeeland uitgezwermde families Griep nog steeds in omvang groeien, verdwijnt met de dochters van Adriaan Griep, na acht generaties en ruim twee en een halve eeuw aanwezigheid, de naam Griep uit Hoedekenskerke en omgeving.  Ondertussen wonen, zoals uit de genealogie van Jan Adriaenszoon Griep blijkt, diens nazaten verspreid over heel Nederland en in verre uithoeken van de wereld als Amerika, Australië, Argentinië en Zuid-Afrika.

 
 

Nieuw:  Nu ook in boekvorm..!

 
 
 

De geschiedenis van de van oorsprong Zeeuwse familie Griep is nu ook in boekvorm verschenen. In vijf boekjes wordt elke familietak apart beschreven.
Ze zijn via mij te bestellen
.

 

 

 

 
 

Heeft U aanvullende gegevens over deze Zeeuwse familie Griep, of maakt
U er zelf deel van uit? Geef dit door aan: <j
an.griep@planet.nl>

Start -- Index Griep uit Zeeland -- Index personsnamen --  Griep in Nederland
 Gryp in Vlaanderen --
Griep op Hansweert -- Griep op Yerseke -- Griep in Waarde en Krabbendijke
Griep in Michigan -- Griep in New Jersey --
Griep uit Rilland -- Genealogie Jan Adriaenszoon Griep

Deze pagina (http://www.gryep.nl/Zeeland/Hoedekenskerke-NL.html) is
voor het laatst gewijzigd op 28 november 2023 door ©
Jan Griep te Katwijk aan Zee.