Griep in de stad Stolp
Een s
tad van rond de 50.000 inwoners, hoofdplaats van de Landeskreis Stolp

 
 
  Het voormalige Slavische woongebied Pommeren is vanaf 1181 onderdeel van Duitsland. Het wordt grotendeels bevolkt door kolonisten die uit het westen van Duitsland en uit de Nederlanden komen. De stad Stolp is lid van de Hanze, onderhoudt intensieve handelscontacten met Nederlandse steden en het wapen van Stolp lijkt sterk op dat van Zeeland. Geen wonder dus dat er -- de eerste vermelding is van 1717 -- in stad en omgeving nogal wat Griepen wonen.

Na vele eeuwen komt daaraan in 1945 een einde, als na de Tweede Wereldoorlog Polen het gebied annexeert en de Duitse bevolking weer westwaarts zendt. Sindsdien heet Stolp Slupsk en komt Griep er niet meer voor.
 
 

GRIEP IN DE LANDESKREIS STOLP

 
 
  De eerste vermeldingen van Griep zijn niet in de stad, maar in dorpjes in de 'Landeskreis', de regio waar Stolp de hoofdstad van is. In onderstaande dorpen wonen sinds de 18e eeuw families Griep.

De oudste vermelding is in de dorpskerk van Quackenburg, waar in 1703 twee 14-jarige kinderen als Konfirmand staan opgetekend. In 1717 worden in de gehele regio de boerenhoeven geteld en staat Christian Griep geregistreerd als boer te Klein-Silkow. In de jaren daarna volgen vermeldingen van Griep in onder meer Warbelow, Groß Dübsow, Groß Krien, Dammen, Lojow, Gumbin en Groß Gansen.

 
 

HET ADRESBOEK VAN DE STAD STOLP

 
 
  Later trekken er ook Griepen naar de grote stad. Van Stolp zijn uit een drietal jaren, 1895, 1915 en 1938, de adresboeken bewaard gebleven. Daarin staat maar liefst 43 maal de naam Griep.
 

STOLP

Stolp wordt in 1382 lid van het handelsverbond 'de Hanze'. De meeste handelscontacten zijn met de Nederlandse steden, waaraan men grondstoffen voor de textiel productie levert.

De Duitstalige bewoners van Pommeren spraken oud-Nederduits, een taal die nu geheel verdwenen is. Hun spraak was voor echte Duitstaligen nauwelijks te volgen, maar Nederlanders konden hem goed verstaan.

1895:
De weduwe Griep-Richardt, Wilhelmsstraße 15 en de arbeider Friedrich Griep, Kleine Gartenstraße 15.

1915:
De arbeider Albert Griep, Sandberg 25; de arbeider Albert Griep, Radeberg 16; de weduwe Anna Panzer-Griep, Schliepgrund 11; de weduwe Berta Griep-Meschana, Schmiedetormauerstraße 24; de arbeidster Bertha Griep-Villmow, Große Gartenstraße 10; de weduwe Emilie Griep, Mittelstraße 33; de weduwe Emma Brüggeman-Griep, Schlawerstraße 6b; de arbeider Franz Griep, Stolpmünder Chaussee 12; de schildersgezel Franz Griep en de arbeider Heinrich Griep, Fruchtstraße 1; de arbeider Friedrich Griep, Ottestraße 5; de arbeider Friedrich Griep, Präsidentenstraße 33; de weduwe Ida Griep-Jaschob, Sandberg 11; de arbeider Johann Griep, Radeberg 1; de arbeider Karl Griep, Reitzer Chaussee 3; de arbeidster Olga Griep-Behnke, Sandberg 14; de arbeider Otto Griep, Petrikirchsteig 14; de rentenierster Paula Griep-Lange, Ottestraße 12.

  1938:
De RAD-beambte Alfred Griep, naaister Elli Griep, weduwe Minna Griep en Walter Griep, Steinstraße 39; de dienster Anna Griep, arbeidster Ida Griep en arbeider Walter Griep, Wollweberstraße 23; de automonteur Artur Griep, Radeberg 5; de arbeidster Dora Griep, Schliepgrund 11/12; de arbeider Emil Griep, Stolpmünder Straße 13; de arbeider op de steenbakkerij Franz Griep, Stolpmünder Straße 12; de schilder Franz Griep, Hindenburgstraße 13; de verkoopster Frieda Griep en meubelmaker Reinhold Griep, Plassower Weg 81; de meubelmaker Johannes Griep, Fruchtstraße 10; de pleinwachter Karl Griep, Hinderburgkampfbahn; de kapper Max Griep, Reitbahn 7; de boekdrukker Max Griep, Grüner Weg 25; de rentenierster Minna Griep, Sandberg 11; de ziekenverpleger Otto Griep, Petristraße 5; de arbeider Otto Griep, Amtsstraße 19; de arbeider Paul Griep, Kleine Auckerstraße 12; de schilder Willi Griep, Grönhoffstraße 3.

Laatstgenoemde is wellicht dezelfde persoon als:
Willi Karl Griep; zijn ouders zijn eigenaar van de Stolper Sportanlage. Hijzelf is schilder van beroep en getrouwd met Luscha. Hun kinderen: Vera, Anneliese en Manfred Griep. Deze laatste woont na de oorlog in Bergheim/Erft en heeft een dochter: Gudrun Griep-Wolff.

 
 

  EEN EMIGRANTENGEZIN UIT STOLP

 
 
  Paul Griep, geboren op 12 februari 1891 en woonachtig te Stolp, trouwt met Anna (geboren in 1893) en heeft twee kinderen: Werner (1914) en Gretchen (1921). Op 19 november 1923 arriveren ze met het schip de Tyrrhenia vanuit Hamburg als emigrant te New York. Hij woont 54519 Conover, Wisconsin, zijn vrouw overlijdt er in 1969 en hijzelf in oktober 1974.

De Warner Griep die voorkomt in het Amerikaanse SSDI-archief, geboren op 24 oktober 1914, is waarschijnlijk zijn zoon Werner. Hij woont 3532 N 87th Street, Milwaukee, Wisconsin, en overlijdt in november 1986.

 
 

Naar: Start --  De vogel Grijp -- Rond Noordzee en Oostzee -- Griep uit Duitsland --
Griep in de USA -- Griep uit Klein Silkow -- Griep in Dayton -- Griep uit Lojow

Deze pagina (https://www.gryep.nl/Elders/Stolp-NL.html) is voor het laatst gewijzigd
op 14 april 2006 door ©
Jan Griep te Katwijk aan Zee  > en wordt niet meer bijgehouden.